Cesta za totalitou-Pan Fiala

24.06.2011 08:37

 

    Ve středu dne 22.6 2011 jsme se po telefonickém kontaktu sešli s panem 

Markem Fialou, který nám popovídal o totalitním režimu a o totalitě samé.

  Při cestě do Café Jana,(místo, kde se konala schůzka) jsme měli docela strach z prvního setkání, ale jakmile jsme dorazili na místo a začali s panem Fialou komunikovat,  vše se vrátilo do normálu a my přestaly mít obavy.

   Pan Fiala byl velice milý, sympatický a ochotný. Rád nám odpověděl na přichystané  otázky, které se týkaly totalitního režimu.

   Dozvěděly jsme se mnoho zajímavých informací a poznali totalitu blíže. Rozhovor trval zhruba hodinu a pan Fiala se hodně rozpovídal, takže odpovídal na některé otázky dříve,  než byly položeny, ale vůbec nám to nevadilo, ba naopak. Celou schůzku a rozhovor jsme natáčely na kameru, se kterou jsme měly z počátku problém zacházet, jelikož jsme na to byly sami dvě a tréma nebyla zrovna na nejnižší úrovni.

    Pan Fiala nám nabídl, že v případě jakéhokoliv dotazu jej máme kontaktovat. Prý nám rád poskytne další informace a rád nás zase uvidí.V závěru schůzky jsme poděkovaly  za jeho ochotu a čas strávený s námi.

Např.

      Byl nějaký člen Vaší rodiny vyslýchán komunisti, nebo komunisti vězněn ?

   - Oba rodiče. Nebyl vězněn, ale vyslýchán. Vlastnil zahradnictví a chodil do něj každý den, ale to už bylo pro některé obyvatele podezřelé a zajímalo je co tam každý den dělá. Anonymně přišel dopis STB policii a přijela k nám kriminálka a odvezla rodiče k výslechu...

     

                                              Lucie Kadlecová a Veronika Burešová